RSS

dzienne zapotrzebowanie na białko

Czytasz wypowiedzi znalezione dla zapytania: dzienne zapotrzebowanie na białko






Temat: jak jeść by przytyc
Krysia nie odpisala to sama sobie odpisze.
Zainstalowalam nowa przegadrke i kalkultor dziala :)

Nawet ciekawych rzeczy sie dowiedzialam ..
Szkoda tylko, ze nie da sie wykasowac produktu, ktory dokladam do moich
produktow, w przypadku, gdy przekracza dzienne zapotrzebowanie np. bialka
(albo w przypadku pomylki)  i musze jeszcze raz wpisywac grupe produktow.
Pozatym fajny  programik. :)

Dowiedzialam sie np. ze jak zjem 250 dag makreli to juz przekrocze moja
dzienna porcje bialka.
musze pocwiczyc dobor produktow ;)

pozdrawiam
Saman_tha cwiczaca

Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Tomku Wilicki-opuść tą grupę-prosimy Cię!!!!!
Dnia 03-02-2008 o 17:00:55 tomek wilicki <terran@wp.plnapisał(a):


http://www.nerwica.vegie.pl/chleb_bialy_a_razowy.html


Chleb biały ma 18 % białka? Razowy 33 % białka? Na sto gram produktu w  
dodatku? A w kilogramie to już inny procent? Czy moze kromeczka chleba  
razowego 100 gram pokrywa 33 % dziennego zapotrzebowania na białko? Trzy  
takie kromki i już dzienne zapotrzebowanie na bialko pokryte? Skąd masz te  
dane?
Tomku, interesujaco czasem piszesz, chetnie bym z Tobą podyskutował, ale  
nie mam czasu. Niekiedy masz trochę racji w tym, co piszesz, często bardzo  
sie mylisz.
Do tej pory nie sądzilem, że jestes aż takim ignorantem.

Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Tomku Wilicki-opuść tą grupę-prosimy Cię!!!!!


Janusz Kornaga wrote:
Dnia 03-02-2008 o 17:00:55 tomek wilicki <terran@wp.plnapisał(a):

| http://www.nerwica.vegie.pl/chleb_bialy_a_razowy.html

Chleb biały ma 18 % białka? Razowy 33 % białka? Na sto gram produktu w
dodatku?


przecież wyraźnie napisałem, procent dziennego zapotrzebowania. Geez, co ja
z wami mam...

a widział kiedy kromkę która waży 100 gram?

Dane z www.nutritiondata.com - rozumiem, że to stronka wyjątkowych jak
raczyłeś określić ignorantów i zapewne jak dodają niektórzy inni uczestnicy
grupy debili, podobnie jak ignorantami i debilami są wszyscy dietetycy na
świecie którzy krzyczą, że mamy gigantyczne w stosunku do potrzeb spożycie
białka.

Owszem. 1/3 kilogramowego chleba razowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na
białko, pod warunkiem że uzupełni się brakujące aminokwasy egzogenne -
chleb nie ma cudownego 100% składu. Z ciekawostek, 2 jajka wystarczą w
zupełności aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na białko dorosłego,
prowadzącego normalny tryb życia człowieka -
http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c201o.html a w razie
wątpliwości proponuję przyjrzeć się diecie kulturystów czy sportowców.

Uczą tego nawet nie na medycynie, ale w każdej porządnej szkole podstawowej.
Skoro tego nie wiedziałeś... cóż, mam nadzieję że nie jesteś lekarzem.

ps. białko na tej stronce to to pod "protein"

Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Tomku Wilicki-opuść tą grupę-prosimy Cię!!!!!
Dnia 03-02-2008 o 21:12:09 tomek wilicki <terran@wp.plnapisał(a):


Owszem. 1/3 kilogramowego chleba razowego pokrywa dzienne  
zapotrzebowanie na białko


Podobno wychudzony jesteś. :)
Chleb ma tylko kilka procent białka, najlepsze miesa, wedliny, sery maja  
kilkanascie, do 20 % bialka.

Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: dzienne zapotrzebowanie na białko zwierzęce
dzienne zapotrzebowanie na białko zwierzęce
Zastanawiam się nad jedną sprawą:otóż mam 13tyg.szczeniaczka pekinczyka ,wazy ok.2 kg..Dostaje dziennie 3 posiłki.Jest to :1 część
mięsa drobiowego(dokładnie mięsko z 1 skrzydełka) i tyle samo ryżu lub płatków owsianych z warzywami.Dzielę to na 2
posiłki,trzeci posiłek to sucha karma royal canin.Czasem skrzydeło zamieniam na wołowinę,czasem ser biały z żółtkiem.Nurtuje mnie
pytanie czy taka ilośc mięsa,czyli ok.jednego skrzydełka zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na białko?Bardzo proszę o pomoc
fachowców psich :)) Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Jeśli o odchudzaniu mowa... i jedzeniu
Kostka chudego twarógu (200g): 200 kcal, 45g białka (miminalne dzienne
zapotrzebowanie na białko). Łyżka oliwy 10g: 90kcal, 90g tłuszczu (minimalne
dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz). 200g dowolnych warzyw: około 60kcal. Do
tego jakieś multiwitaminy, tran, błonnik w tabletkach albo w proszku. I jakoś
leci. ;D Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Dieta półwege-jakieś sugestie?
Dieta półwege-jakieś sugestie?
Chciałbym przejść na dietę z ograniczeniem potraw mięsnych, ale obawiam się o
niedobory białkowe.Czy słusznie a jeśli nie to proszę o sugestie n/t
wyrównania dziennego zapotrzebowania na białko. Dziękuję za wszelkie
odpowiedzi. Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków
Białko roślinne w nadmiarze także powoduje utratę wapnia. O ile o nadmiarze
białka nie można mówić w przypadku mleka (100g dostarcza 6% dziennego
zapotrzebowania na białko i 11% na wapń), o tyle na pewno w przypadku grochu
czy fasoli (100g ugotowanej fasoli to aż 17% diennego zapotrzebowania na białko
i jedynie 4% na wapń). 100g brokułów to 5% DV białka i 4% DV wapnia. Wskaźnik
proporcji DV dla wapnia i białka wynosi zatem:
dla szpinaku - 2,2
dla mleka - 1,8
dla kapusty - 1,5
dla brokułów - 0,8
dla fasoli - 0,24
Jedynie szpinak ze wskaźnikiem 2,2 byłby pod tym względem lepszy od mleka,
gdyby nie znacznie gorsza przyswajalność zawartego w nim wapnia i to, że
znakomita większość dzieci nie jest w stanie go przełknąć.

-że sa znakomite roślinne żródła wapnia: fasola, kapusta, brokuły, szpinak,
groch etc.
- że warto też jeesć pełnoziarnisty chleb, kasze, płatki zbozowe,orzechy,
rodzynki, owocw i pic wodę mineralną które dostarczją ważnych dla kosci
minerałow



Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Budulec dla miesni - bialko
W zasadzie nie ma przeciwwskazań do zjadania 25 białek z jaj (bez żółtek)
tygodniowo. Oznacza to zjadanie 3,5 białka jaj dziennie. W tej ilości białek
jaj znajduje się ok. 12g białka (jako składnika odżywczego). Dzienne
zapotrzebowanie na białko wynosi ok. 1g białka na 1kg masy ciała, czyli dla
mężczyzny ważącego np. 80kg jest to 80 g białka. Dla urozmaicenia diety warto,
aby białko to pochodziło z różnych produktów. Pozdrawiam
Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: insulina, pilne!!!!!
Dzięki, a diete będe miała bardzo wysokobiałkową, lekarz powiedział, żebym się
nie martwiła, że przytyje, bo i tak wszystko spalam, ale niepokoi mnie to, że
czytałam, że dzienne zapotrzebowanie na białko wynosi 60g, a ja obliczyłam, że
z samych tylko odżywek, będe spożywać 140g dziennie białka!!! Lekarz o tym mnie
nie ostrzegał więc czy moge być spokojna, problem w tym, że nie moge do niego
zadzwonić, bo akurat wyhechał na urlop! Czy coś mi grozi? Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: zapotrzebowanie na białko zwierzęce
zapotrzebowanie na białko zwierzęce
Zastanawiam się nad jedną sprawą:otóż mam 13tyg.szczeniaczka pekinczyka ,wazy ok.2 kg..Dostaje dziennie 3 posiłki.Jest to :1 część mięsa drobiowego(dokładnie mięsko z 1 skrzydełka) i tyle samo ryżu lub płatków owsianych z warzywami.Dzielę to na 2 posiłki,trzeci posiłek to sucha karma royal canin.Czasem skrzydeło zamieniam na wołowinę,czasem ser biały z żółtkiem.Nurtuje mnie pytanie czy taka ilośc mięsa,czyli ok.jednego skrzydełka zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na białko?Bardzo proszę o pomoc fachowców psich :)) Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Dieta bezmleczna a zeby
...moj syn jest bezmleczny od urodzenia (dieta weganska), ma w tej chwili trzy lata prawie, zeby jak najbardziej w porzadku, dentysci sa zachwyceni, ale on slodyczy tez nie jad az do drugich urodzin, od tego czasu jada czasami sezamki i gorzka czekolade... ...a, i po kazdym posilku, odkad sie pierwszy zab pokazal ma myte zeby, od 1,5 roku pasta i szczoteczka, wczesniej tylko szczoteczka. i nie przyjmowal zadnych preparatow z fluorem bo nasz lekarz wyczytal wtedy gdzies, ze to zle wplywa na synapsy, i niedawno to otwarcie przyznali )) [dodam tylko, ze who oglosilo niedawno, ze zbyt duza ilosc bialka powoduje wypulkanie wapnia z kosci, a przecietny europejczyk spozywa 500% dziennego zapotrzebowania na bialko dziennie] Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Pytanie do tych co ćwiczą na siłowni.
Green no dobra więc mówiąc karabin miałem na myśli biceps w napięciu (oczywiście zaraz po obudzeniu kiedy nie jest wpompowana do niego krew tak jak to jest np po treningu)

Co do reszty to właśnie widzę że jedziesz na oklepanych wzorach. Jeśli wg Ciebie trening 2 razy w tygodniu i tylko 2 hantle po 16kg nie wystarczą do osiągnięcia fajnych efektów to się mylisz, powiem nawet więcej - jestem takim leniem że dosyć często zdarza mi się np miesięczna stagnacja i po niej wracam odrazu do takiego natężenia treningu w jakim skończyłem - pewnie wg Ciebie po stagnacji trzeba "powoli" wracać do formy. Co do tych 2 hantli to potrafię je wykorzystać na 1001 sposobów
ale fakt faktem muszę przyznać że jedyną "zapuszczoną" częścią ciała są moje uda i trochę plecy.

Nie dajmy się zwariować - człowiek to nie android tylko kupa mięcha więc nie trzeba tak mocno podniecać się rozpiskami i odżywkami które kosztują z miesiąca na miesiąc więcej. Rozumiem taki koks ważący 200 kg musi brać białko i gainery bo w sposób naturalny nie jest możliwe dostarczyć organizmowi tyle składników, ale ważąc 85 kg spokojnie można pokryć pełne zapotrzebowanie na te składniki diety.

Nie ma sensu też liczenie naszego dziennego zapotrzebowania na białko i takie tam bo to tylko strata czasu.
już nie pamiętam jaka jest norma ale chyba coś koło 2g na kg masy ciała, ale zobacz że takie normy to bujda - poprostu trzeba wpier***** wszystko co się rusza i leży a nie śmierdzi

Jedynym prawdziwym wg mnie faktem jest to że ćwicząc trzeba całkowicie usunąc ze swojego życia wódkę i ogólnie alkohole w dużych ilościach - jednak 2 piwka raz na 2 tygodnie można sobie łyknąć przy jakimś meczyku

O i jeszcze jedno - zauważyłem że marihuana (albo któryś jej składnik dodawany po drodze) wpływa korzystnie na przyrost masy ciała - ale z powodu globalnego ocipienia społeczeństwa stanowczo Wam tego odradzam.
Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Endomorfik
Endomorfik
chce ulozyc sobie diete. jakie mam miec dzienne zapotrzebowanie na bialko,
weglowodany i tluszcze (gram na kg masy ciala)
masa=117
wzrost=188
cwicze 3 razyw tygodniu mam zamiar cwiczyc wiecej Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: milk sucks!
Antymleczne kłamstwa
Fakty? Większego steku kłamstw w jednym miejscu trudno sobie wyobrazić. W to
mogą uwierzyć tylko niedoinformowani, za to nawiedzeni, wegusie.
Wbrew oczywistym faktom sugeruje się np., że mleko zawiera więcej pestycydów
niż brokuły czy sałata. To łgarstwo. Normy zawartości pestycydów w warzywach są
wielokrotnie wyższe niż normy dla mleka. Na przykład:
Acephate:
mleko - 0,01mg/kg
sałata - 5mg/kg (500 razy więcej)

Chlorpyrifos-methyl
mleko - 0,01mg/kg
sałata - 0.1mg/kg (10 razy wiecej)

Cypermethrin
mleko - 0,05mg/kg
sałata - 2mg/kg (40 razy więcej)

Diazinon:
mleko - 0,02mg/kg
sałata - 0,5mg/kg (25 razy więcej)

Methamidophos
mleko - 0,01mg/kg
sałata - 1mg/kg (100 razy więcej)

Pirimiphos-methyl
mleko - 0,05mg/kg
sałata - 5mg/kg (100 razy więcej)

Kłamliwie twierdzi się, że mleko jest złym żródłem wapnia, ponieważ zawiera
zbyt dużo białka. To bzdura. Nalepszym tego dowodem jest porównanie zawartości
wapnia i białka w stosunku do dziennego zapotrzebowania człowieka. Szklanka
mleka pokrywa 16% dziennego zapotrzebowania na białko, za to aż 28% na wapń.
Daje przy tym 25% DV witaminy D3. Wynika z tego, że można pokryć mlekiem w
całości dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń i witaminę D3, nie
przekraczając dziennej normy na białko.

Szkoda czasu i wysiłku na obalanie każdego po kolei kłamstwa rozpowszechnianej
przez notmilk.com antymlecznej propagandy. Gdyby choć była spisana na papierze,
można byłoby wykorzystać ją w toalecie.

"If they refuse to eat meat because of humanitarian principles, they should
also refuse to eat bread"
(Bertrand Russell) Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Dieta wysokobiałkowa
Dzienne zapotrzebowanie na białko wynosi 0,8-1g na kg masy ciała. Zbyt duża
zawartość białka w diecie w stosunku do zapotrzebowania organizmu powoduje
zwiększenie ilości wydalanych związków azotowych i tym samym dodatkowe
obciążenie nerek i wątroby. Zbyt mało białka w diecie prowadzi do zaburzeń
ogólnoustrojowych, wywołujących duże zmiany w tkankach i narządach. Bowiem
białko jest koniecznym składnikiem wszystkich żywych komórek, bierze udział we
wszystkich procesach życiowych, jest materiałem budulcowym dla organizmu. Jeśli
spożywa się zbyt mało kalorii w stosunku do zapotrzebowania, stopień
wykorzystania białka przez organizm jest mniejszy. W prawidłowej diecie z
białka powinno pochodzić 10-15% (do 20%) zjadanej w ciągu dnia ilości kalorii,
z tłuszczu poniżej 30% kalorii i reszta kalorii z węglowodanów. Czyli w zdrowej
diecie powinny zostać zachowane odpowiednie proporcje pomiędzy zawartością
białek, tłuszczów i węglowodanów. Ani nadmiar, ani niedobór żadnego składnika
nie jest korzystny dla organizmu. Również w zdrowym odchudzaniu powinny być
zachowane te proporcje.
Zawartość białka w mięsie i wędlinach waha się od ok. 11%-20%, w mleku wynosi
ok. 3,5%, w serze białym 18-20%, w serze żółtym 20-28%, w produktach zbożowych
4-14%, w fasoli 21%, soi 34%, orzechach laskowych 14%, a w arachidowych 26%.
Zdrowe są wszystkie źródła białka, ale z produktów mlecznych i mięsnych należy
wybierać chude gatunki, aby nie wprowadzić zbyt dużo tłuszczu nasyconego do
diety. Poszczególne białka roślinne są ubogie w jeden lub więcej aminokwasów
(cegiełek, z których zbudowane są białka) niezbędnych, ale białka te mogą się
uzupełniać i odpowiednio dobrana ich mieszanina może zawierać wszystkie
aminokwasy. Można opracować takie kompozycje białek wyłącznie roślinnych lub
produktów roślinnych z niewielkim dodatkiem białka zwierzęcego, których wartość
odżywcza staje się wysoka. Nasze żywienie powinno być urozmaicone, wtedy jest
większa szansa, że nasza dieta będzie pełnowartościowa. Pozdrawiam
Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Watek o najwiekszych bzdurach w odchudzaniu
alien999 napisał:


> Jesli chodzi o to ile czlowiek potrzebuje bialka to wystatczy znac historie
> zeby wiedziec ze przez lata w np Irladni, Niemczech, czy Dani ludzie jedli na
> masowa skale ziemniaki Codzienie jedli te ziemniaki, oni glodowali na tych
> ziemniakach. Jedli cos ok 1 kg do 2 kg ziemniakow dzienie, ale jakos nie
> poumierali (wyjasnij dlaczego?)

Pewnie z takiego samego powodu dla którego np ludzie z krajów trzeciego świata praktycznie skrajnie głodują całe życie, a jednak żyją, przeżywają kilkadziesiąt lat, niektózy dożywają starości, rozmnażają się, rodzą dzieci itp itd. Co nie zmienia faktu, iż ich organizmy są skrajnie niedożywione.

Stwierdzając, iż przeciętny mężczyzna potrzebuje około 150g białka na dobę mam na myśli sytuację optymalną i najzdrwoszą dla organizmu. Oczywiście miliony ludzi na świecie nie będzie dostarczało takich ilości białka i też będą "jakoś" żyli, a nawet dożywali późnej starości w zdrowiu. Na takiej samej zasadzie w Polsce "jakoś" żyje 18 mln ludzi, którzy cierpią na niedobory witamin. Oczywiście nie w takich ilościach, aby od tego od razu umrzeć. Organizm ludzki jest tak skonstruwany, że stara sobie poradzić w każdej sytuacji.


> Society napewno nie jadl tyle bialka ile ty polecasz bo bylby gruby na 300-500
> kg, bo w produktach roslinych nie ma duzo bialka i wtedy nie bylo soji i
> orzeszkow ziemnych w sklepach. Zeby mial bialka na 150 gr musialby jesc na
> dzien 150 kg marchewki, czy 7,5 kg kartofli dzienie! Wyjasnie ze veganie z
> porownaniu z wegetarianami sa bardziej radykalni i nie jedza zadnych produktow
> pochodzenia zwierzecego np mleka, jajek, miodu itd

Nie wiem dlaczego upierasz się aby dostarczać białko jedynie dzięki warzywom i orzechom. Dla przykładu zjedzenie zaledwie 200g piersi z kurczaka dostarcza już 46g białka. Według Ciebie już w tej chwili nastąpiłoby przedawkowanie dziennego zapotrzebowania na białko o kilkadziesiąt procent. Osiągnięcie takiego spożycia białka nie jest trudne w codziennej diecie - wystarczy wiedzieć jakie produkty dostarczają dużo tego składnika (a w śród nich jest też wiele warzyw - np -groch, fasola, a nie tylko mięso, wędliny, ryby i nabiał) Oczywiście swoje obliczenia oparłeś na marchewce czy ziemniakach, które są mizernym jego źródłem stąd takie kosmiczne ilości Ci wyszły. To tak jakbyś obliczył komuś ile ma zjeśc arbuzów, żeby dostarczyć kilka gram tłuszczy nienasyconych - wyszłaby ich ciężarówka.

Dodatkowo nie poruszałem tutaj kwestii suplementów odżywczych, żeby nie być posądzonym, że udzielam się na forum aby jedynei coś sprzedać ;p


> Wyjasniam ze Donald Watson zyl 95 lat, to dosc sporo! Wiec jak to wyjasnisz ze
> on tak dlugo zyl i byl bardzo szczuplym czlowiekiem? Bo chyba nie jadl dzienie
> 150 gr bialka czyli 3 chleby, ktore mialy wartosc jakies ponad 6 tys kalori
> (zobacz jego zdjecia)

Mam 174 kg i ważyłem 80 kg. Z uwagi na moją szczupłą budowę wyglądałem komicznie ze swoją nadwagą skupioną wyłącznie na brzuchu. Przez 9 tygodni stosowałem dietę suplementacyjną i dostarczałem każdego dnia około 120g białka dziennie. Schudłem do 71 kg i nie mam brzuszka. Zawartość tkanki tłuszczowej w moim organiźmie spadła z prawie 24% do niecałych 19% (czyli w normie dla mężczyzny), a więc przy utracie wagi chudłem z tkanki tłuszczowej, a dodam, że w tym okresie miałem dużo pracy siedzącej i praktycznie nie uprawiałem żadnego sportu.

Według Ciebie 120 g białka to będzie jakieś 2,5 chleba i około 5000 kcal. Biorąc pod uwagę, iż metabloizm spoczynkowy mojego organizmu kształtuje się w granicach 1600-1700 kcal to każdego dnia dostarczałem w zaokrągleniu nadwyżkę 3000kcal Dodam, iż 7000kcal to jest akurat tyle, żeby przytyć 1 kg tkanki tłuszczowej. Przez te 9 tygodni idąc za Twoim tokiem rozumowania to powinienem przytyć 27 kg. To cud, bo ja schudłem - jak tysiące pacjentów Davide Herbera, a także miliony klientów Herbalife ;p

Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Nie ma zdrowych grubasów
Anty wypisujesz bzdury, że aż głowa boli...
Najbardziej mnie interesuje to, że piszesz w czasie przeszłym bo pokazuje to jak
mało warte w długim okresie są twoje „rady”. Każdy głupek (zwłaszcza nastoletni
i z nadmiarem czasu) może doprowadzić się do niedowagi, pytanie brzmi co zrobić,
żeby potem nie roztyć się jak prosie. Ty jak wynika z dalszej części nie
dostrzegasz nawet związku między odchudzaniem się i tyciem- i kto tu jest
idiotą? Swoją drogą trudno nie osiągnąć zakładanych celów będąc młodym mężczyzną
uprawiającym wyczynowo sport pod opieką specjalistów. Większości jednak
populacji nie jest urodzonym fizolem. Ps. Każdy jest zdrowy jak jest młody.

Trzeba było napisać że w tych alpach schudłeś 15 kg (zawsze większa liczba). 1
kg sadła to 7000 kcal. Musiał byś stworzyć codzienny deficyt 4000 kcal, żeby
tyle schudnąć. Jeżeli faktycznie jadłeś 4-5 k kcal musiał byś dziennie spalać 7k
przez ruch (zakładam 2000 kcal bmr choć przy twoim BMI to czysta mrzonka) czyli
ekwiwalent jakiś 2-3 maratonów, tyle to nawet maratończyk nie wydoli. Powiedz mi
lepiej ile i jak szybko z tej wagi odzyskałeś bo pewnie połowa z tego (lub
więcej) było wody. Inna sprawa to taka, że hehehe, przy takich deficytach
wyrzuty kortyzolu musiały ci zrobić niezłą sieczkę z mięśni, w długim okresie
kosztowało cię to pewnie kilka ładnych dodatkowych kg sadła- gratuluję,
doskonały sposób na schudnięcie- raz schudnąć a potem ćwiczyć coraz więcej i
jeść coraz mniej aż coś się rozsypie w ciele. Jeżeli już jesteśmy przy
ćwiczeniach to "Były grubas" napisała, że leczy się madoparem. Przy niedoborach
l-dopy w organizmie można sobie ćwiczyć do usranej śmierci, nie dość, że
człowiek nie schudnie to się jeszcze roztyje i zniszczy organizm- bez
odpowiednich stężeń dopy nie dość, że można zapomnieć o głębokim śnie, to
jeszcze nie wydziela się hormon wzrostu, jak więc ma się regenerować po
wysiłku?! Swoją drogą prawdopodobnie niedobory dopaminy -> brak snu -> stres
były tym co spowodowało tycie w pierwszej kolejności. Brak lub zły sen jest
jedną z podstawowych przyczyn degeneracji organizmu. Jest też prawdą, że nie
wymyślono żadnej lepszej metody niż, ŻM i ćwicz więcej, przy czym dla większości
ludzi wysiłek fizyczny, który jest w stanie spalić jakieś istotne ilości kalorii
jest KOMPLERTNIE poza zasięgiem. Godzina machania żelastwem na siłowni to jakieś
50 kcal, ostry aerobik to jakieś 200 kcal czyli tyle co kanapka z szynką albo
100 g schabu. Dopiero umiarkowane ograniczenie ilości kalorii i spożywanie ich w
małych posiłkach co 3 godziny oraz umiarkowany wysiłek mogą dać jakiś efekt.
Mogą ale nie muszą, z doświadczenia wiem, ze wiele (zwłaszcza kobiet) nie
przyswaja minimum dziennego zapotrzebowania na białko, które jest niezbędne dla
funkcjonowania organizmu i naprawy mięśni uszkodzonych podczas wysiłku, w takiej
sytuacji organizm działający w stanie ciągłego deficytu aby naprawić jedne
mięsnie i podtrzymać pracę ustroju uszkadza pozostałe efektywnie prowadząc do
spowolnienia metabolizmu i tycia w dłuższym okresie.

Reasumując, to, że jeszcze niedawno byłeś otyły, nie oznacza, że niedługo nie
będziesz znowu otyły, w końcu kiedyś już byłeś „ekstremalnie chudy”. BMI 21 i
jakiekolwiek umięśnienie to hehehe mało zabawny żart. Liczby nie kłamią. Przy
wzroście 178 cm (średni wzrost dla mężczyzny w polsce) musiał byś ważyć 68 kg,
jeżeli odejmiemy od tego przeciętną wagę kośćca i narządów wewnętrznych 36 kg i
bardzo pozytywnie dla ciebie przyjmiemy ze masz 8% tkanki tłuszczowej (jak
piłkarz w szczycie formy) zostaje nam raptem 26 kg kilogramów mięśni czyli
niewiele więcej niż u przeciętnej kobiety i o jakieś 10 kg (SIC!) mniej niż
powinieneś mieć… Stawiam więc, że bardzo szybko odrobisz to co straciłeś+
jeszcze trochę.

Ps. Tekst o pokaznej muskulaturze zwalił mnie z krzesła! hahaha.
Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: serwatka
zobaczcie co znalazłam na allegro,
kompothsushi / hamm na pewno cos źle napisałam , przepraszam/ co o tym myślisz?
misia :))

Oto co skopiowałam
Mam do zaoferowania Państwu serwatkę białkową demineralizowaną jednej z
najlepszych polskich Mleczarni "Mlekovita"

Białko stanowi źródło materiału budulcowego dla mięśni. Dzienne zapotrzebowanie
na białko dla aktywnych kulturystów wynosi 1,8-2,0g na każdy kilogram masy
ciała, co odpowiada w przybliżeniu 25-30% kalorii.

Białka należą do grupy związków organicznych zawierających azot. Odkryto je
ponad 150 lat temu i nazwano proteinami. Są one głównym materiałem budulcowym
organizmu (stanowią około 15% masy ciała ludzkiego - głównie masy mięśniowej).
Są głównym składnikiem większosci enzymów i hormonów regulujących przemiany
metaboliczne, przyczyniają się również do odtruwania organizmu. Substancjami, z
których powstają białka są aminokwasy. Wzrost ilości energii czerpanej z
aminokwasów następuje na skutek adaptacji organizmu do długotrwałego wysiłku
wytrzymałościowego. Aby utrzymywaæ bardzo ważną równowagę azotową, codziennie
należy dostarczać organizmowi odpowiednią ilość białka. Przy intensywnym
wysiłku fizycznym trzeba zwiększyć jego ilość.





Białko serwatkowe:



wspomaga przyrost siły i masy mięśniowej
chroni masę mięśniową przed przeciążeniem
zwiększa wytwarzanie energii oraz ułatwia regenerację organizmu
uzupełnia niedobór białka powstający przy zwiększonym zapotrzebowaniu (sport
wyczynowy, kulturystyka)
dostarcza niezbędne witaminy, minerały oraz niezbędne aminokwasy potrzebne
osobom uprawiającym rożne sporty


Sposób użycia:

W zalezności od indywidualnego zapotrzebowania na białko od 1 do 3 x dziennie
po 30g (łyżka stołowa) + 200ml wody lub mleka (przed treningiem, po treningu,
lub przed snem).
Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu

W 100% rozpuszcza się zarówno w mleku jak i w wodzie



Raz w tygodniu otrzymuję dostawę świeżego białka także nie ma mowy o tym, że
będzie nieświeże.

Data ważności: 01.12.2007r.


Do administratorów Allegro: Produkt jest dopuszczony do sprzedaży
pozaaptecznej, po 2003 roku nie jest wymagany numer świadectwa na produkty z
suplementacji i śródków dietetycznych.

koszta przesyłki 1 worka 25kg;

przy wpłacie na konto paczka priorytetowa-33zł

za pobraniem paczka priorytetowa-40zł



po zakupie przedmiotu prosze o wybranie formy płatności.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do zakupu. Nie zwlekaj, taka okazja moze sie
nie powtorzyc!

Jeżeli bedą jakieś pytania zapraszam na gg 1025006 lub prosze pisać na maila
Mbugala1985@interia.pl

Zapraszam do licytacji!!!










Pokaż zdjęcie w nowym oknie



Wybierz zdjęcie



Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Jak spalić tluszcz ?
Osoba w wieku 18 lat powinna odchudzać się pod kontrolą lekarza. Ale informacje
o diecie będą z pewnością przydatne.
W zdrowej diecie powinny zostać zachowane odpowiednie proporcje pomiędzy
zawartością białek, tłuszczów i węglowodanów. Ani nadmiar, ani niedobór żadnego
składnika nie jest korzystny dla organizmu. Również w zdrowym odchudzaniu
powinny być zachowane te proporcje.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby w racjonalnym żywieniu z węglowodanów
pochodziło 55-75% całodziennego zapotrzebowania na energię (w tym z cukru od
zera do maksymalnie 10%), z tłuszczów15-30%, z białka 10-15% (dopuszcza się do
20%). Czyli większość kalorii powinniśmy czerpać z produktów zawierających
węglowodany złożone (głównie skrobię), czyli z produktów zbożowych (np. z
pieczywa, kasz, ryżu, płatków śniadaniowych) oraz z ziemniaków, sporo
węglowodanów zawierają także fasola, groch, soja, soczewica. Węglowodany
zawarte są także w owocach i w znacznie mniejszej ilości w warzywach.
Węglowodanem prostym, który należy ograniczać (bo to tylko „puste kalorie”)
jest cukier. Zapraszam do wątków nr 95 i 139 „Jak schudnąć wiosną i nie utyć
jesienią”, gdzie szczegółowo opisałam zdrową dietę odchudzającą. Uważa się, że
zdrowo jest chudnąć w tempie około 4kg na miesiąc. Ważne jest, aby po
schudnięciu utrzymać tę nową masę ciała i aby nie przytyć ponownie.
Produkty dostarczające dużo białka zwierzęcego to: ryby, mięso, wędliny, mleko,
jogurt, kefir, sery białe i żółte, jaja. Z produktów tych należy wybierać te,
które są chude aby nie dostarczyć wraz z nimi zbyt dużo tłuszczu. Sporo białka
roślinnego znajduje się w pieczywie, kaszach, płatkach i innych produktach
zbożowych a także w roślinach strączkowych .
Dzienne zapotrzebowanie na białko wynosi 0,8-1g na kg masy ciała. Zbyt duża
zawartość białka w diecie w stosunku do zapotrzebowania organizmu powoduje
zwiększenie ilości wydalanych związków azotowych i tym samym dodatkowe
obciążenie nerek i wątroby. Zbyt mało białka w diecie prowadzi do zaburzeń
ogólnoustrojowych, wywołujących duże zmiany w tkankach i narządach. Bowiem
białko jest koniecznym składnikiem wszystkich żywych komórek, bierze udział we
wszystkich procesach życiowych, jest materiałem budulcowym dla organizmu. Jeśli
spożywa się zbyt mało kalorii w stosunku do zapotrzebowania, stopień
wykorzystania białka przez organizm jest mniejszy.
Zawartość białka w mięsie i wędlinach waha się od ok. 11%-20%, w mleku wynosi
ok. 3,5%, w serze białym 18-20%, w serze żółtym 20-28%, w produktach zbożowych
4-14%, w fasoli 21%, soi 34%, orzechach laskowych 14%, a w arachidowych 26%.
Zdrowe są wszystkie źródła białka, ale z produktów mlecznych i mięsnych należy
wybierać chude gatunki, aby nie wprowadzić zbyt dużo tłuszczu nasyconego (który
sprzyja rozwojowi miażdżycy) do diety.
Tłuszcze to nie tylko masło, smalec, olej ale także tłuszcz ukryty w tłustych
wędlinach, tłustych serach i innych wyrobach mlecznych. Aby zredukować ilość
tłuszczu w diecie zaleca się wybieranie chudego mięsa i wędlin, chudych
produktów mlecznych, unikanie produktów smażonych, słodyczy, śmietany,
zasmażek, zup na tłustych wywarach, majonezu, słodyczy obfitujących w tłuszcz
(czekolada, ciastka, ciasteczka, wafelki, torty). Tłuszczu zwierzęcego zaleca
się unikać, gdyż zawarte w nim nasycone kwasy tłuszczowe podwyższają
cholesterol we krwi i sprzyjają rozwojowi miażdżycy. Zaleca się zastępować
tłuszcze zwierzęce roślinnymi. Zdrowym tłuszczem są kwasy omega-3 zawarte w
tłustych rybach morskich (ale przy odchudzaniu przygotowując taką rybę ,
wybiera się taką potrawę do której nie trzeba już dodatkowo użyć tłuszczu,
czyli np. rybę pieczoną w piekarniku lub gotowaną). Życzę zdrowego odżywiania i
odchudzania oraz wspaniałych wakacji, Pozdrawiam
Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Atkins


Użytkownik "MORGANO/BYTOM" <morg@pro.onet.plnapisał:

| Zbyszek udzielił Ci bardzo dobrą radę. Dlaczego odrzucasz coś co
jest naprawdę
| wspaniałe.
| Jedynie mogę dodać, że żywienie optymalne jest tylko dla ludzi
myślących. Od
| sześciu lat jestem szczęśliwym człowiekiem.

Mam pytanie do optymalnych: czy na tej diecie.......wolniej się
starzejecie? Tak wizualnie:-)
Bo ja na tym punkcie mam fioła...:-))))

podr., Iza


Nie tylko się wolniej starzeje, ale pozostaje nadal młodzieńczy wigor.
Dobrze by było raz na zawsze odrzucić mit tłustego jedzenia. To jest po  prostu
nieprawda. Tak jak pisał Leszek
żywienie optymalne polega na proporcji białka , tłuszczu i węglowodanów.
Wystarczy dzienne zapotrzebowanie na białko pełnowartościowe około 50 gram trzy
razy tyle tłuszczu czyli 150 gram oraz węglowodany 80 gram.
Jak to wygląda praktycznie ta tłustość:
Wystarczy zjeść tyle tłuszczu ile zawiera 1 kostka masła 200 gram 82,5% czyli
ogółem 164gramy tłuszczu dziennie.
5 żółtek = 100gram zawartość białka około 16 gram oraz  -31 gram tłuszczu
pozostaje na jeszcze 133gram tłuszczu
jeżeli wypijemy 200 gram śmietany 30% co daje nam 60 gram tłuszczu odejmując od
naszej bazy pozostaje nam już tylko 73 gram tłuszczu. Jeżeli żółtka pragniemy
sobie usmażyć na maśle zużyjemy 50 gram tłuszczu pozostaje nam tylko 23 gram
tłuszczu tyle ile potrzeba by posmarować 1/2 kromkę chleba około 35 gram ( jest
to ilość wystarczająca na dzień )
Niestety już nie mamy się czym chwalić cały dzienny zapas tłuszczu już
rozdysponowaliśmy. A jeżeli pragniemy spożyć na przykład 50 gram żółtego sera
około 13 gram tłuszczu, może jakiś kawałek boczku, mięsa to niestety musimy
zrezygnować
z jakiegoś innego wyżej opisanego produktu." Tłuste Życie" to jest po prostu
czysta przenośnia. My musimy by być zdrowym
dostarczać do organizmu codziennie obowiązkowo 50 gram białka trzy krotną lub
czterokrotną ilość tłuszczu. ( czwarta część jest potrzebna dla ciężej
pracujących) Oraz węglowodany w ilości 80-100 gram dziennie. To wszystko co
powyżej jest dietą optymalną. Komponować zestawy można w różnoraki sposób
najważniejsze by utrzymać proporcje.
Nie wspomniałem jeszcze o smalcu , słoninie którą też można zastąpić przykładowe
masło.
Warzywa gotowane w niewielkiej ilości, ziemniaki , lub frytki około 100 gram
dziennie. Nie jeść makaronu , ryżu kaszy lub ograniczyć ich ilość do minimum
również owoce można zjeść ilościach minimalnych . Niestety wszystko to należy
policzyć my po prostu się zmieścić w wyżej podanych proporcjach. Dr Kwaśniewski
jest lekarzem dietetykiem zajmuje tym zagadnieniem już ponad 30 lat jest
Polakiem i z tego powodu powinniśmy się cieszyć. Montingnac nie ma w ogóle
wykształcenia medycznego
jest zwykłym pracownikiem biurowym w firmie farmaceutycznej. A zainteresował się
swoją promowaną dietą dopiero
 od 12 lat miał bardzo dobry marketing.
Jeszcze jedna uwaga Tyje się tylko i wyłącznie z nadmiaru białka które wątroba
przerabia na węglowodany i z nadmiaru węglowodanów , które z kolei są
przerabiane na tłuszcz , który się odkłada. Z TŁUSZCZU KTÓRY SIĘ SPOŻYWA
BEZPOŚREDNIO - NIE TYJE SIĘ !!!   Ciekawostkę przekażę  tym osobom , które
zajadają się jabłkami. Minimalna ilość białka w jabłku  znajduje się  jest w
pestkach , czyli ogryzku, który na ogół jest wyrzucany a bezwartościowa sieczka
zjadana.
Każdy z tych podanych wątków jeżeli ktoś ma ochotę możemy rozwinąć bardziej
szczegółowo przeanalizować krok po kroku. Mam natomiast ogromną prośbę, jeżeli
kto nie chce i nie musi stosować żywienia optymalnego niech pozostawi decyzję
zainteresowanym a mam nadzieję, że z tego wyniosą pozytywną korzyść.
Zainteresowanym prześlę na priva tabele produktów żywieniowych z zawartością BTW
dla początkujących mogę wysłać zeszyty "Stoliczku nakryj się dla optymalnych"
z góry zaznaczam nikogo nie reprezentuję nie reklamuję. Sam doznałem
dobrodziejstwo odżywiając się optymalnie już 6 lat
dlatego jestem szczęśliwy  nie choruję nie zażywam lekarstw.  Cukrzyca na
żywieniu optymalnym jest wyleczalna  niepotrzebnie codziennie w Polsce wydaje
się  na insulinę 1.000000 słownie: jeden milion dolarów. Dzieląc się z Wami
moimi doświadczeniami. zaznaczam , że Żywienie Optymalne jest  tylko i wyłącznie
dla myślących. ( Jeżeli ktoś ma w swojej biblioteczce a wiele jest takich osób
książki o żywieniu optymalnym dr  Jana Kwaśniewskiego i nie stosuje tego modelu
żywienia powinni się jak najszybciej zapoznać z treścią przynajmniej jednej
książki. "Dieta Optymalna" lub "Żywienie Optymalne" są to po prostu bescelery
wydawnicze. Na efekty nie trzeba długo czekać. Ja na początku w okresie 5
miesięcy schudłem 23 kilogramy obecnie utrzymuję swoją należną wagę. Pozbyłem
się miażdżycy w nogach. Nigdy nie jest głodny i nie pragnę jedzenia. Zamiast
jeść chudo i dużo wystarczy zjeść mało , ale za to treściwiej. ozdrawiam Morgano

Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Skladniki odzywcze w diecie WEGE :))
i jeszcze cos :))
Jeżeli ludzie spadają z krawędzi urwiska i doznają urazów, problem można
rozwiązać przez ustawienie karetek pogotowia na dole urwiska lub postawienie
płotu na jego górze. Niestety zbyt dużo wysiłku wkładamy w ustawianie w
ustawianie karetek na dole, a za mało w prostą czynność postawienia płotu na
górze". - Denis Burkitt, chirurg
Kształcenie lekarzy
W medycynie Zachodu, kładzie się nacisk na leczenie choroby, która jest uważana
za niefortunny przypadek. Większość lekarzy nie była kształcona w kierunku
zapobiegania chorobom przez dietę. Jednak wielu praktykujących lekarzy
kwestionuje dawne założenia i bada możliwości prewencji przede wszystkim przez
odpowiedni sposób odżywiania się i inne proste środki.

Liczba szkół medycznych w USA: 125

Liczba szkół medycznych z wymaganym kursem odżywiania: 30

Przeciętna długość kursu z odżywiania podczas 4 lat studiów medycznych w USA:
2,5 godziny

Choroba wieńcowa serca
Największą korzyścią z ograniczenia spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego
jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej serca. Choroba ta jest
najczęstszą przyczyną zgonów w społeczeństwach z wysoką konsumpcją produktów
zwierzęcych. W USA wydaje się rocznie 100 miliardów dolarów na leczenie tej
choroby.

"W ciągu 35 lat we Framingham nie obserwowaliśmy zawału serca u ludzi z
cholesterolem poniżej 150mg%. Trzy czwarte ludzi, którzy zamieszkują Ziemię
nigdy nie miało zawału serca. Ich poziom cholesterolu wynosi około 150mg%." -
Dr med. William Castelli, dyrektor Framingham Heart Study

"Im LEPIEJ rozumiem dietę opartą na artykułach pochodzenia zwierzęcego, tym
bardziej czuje się wolny. Nasz wybór ma ogromne znaczenie. To, co jest
najzdrowsze dla każdego z nas, jest także najzdrowsze dla naszej jakże cennej,
ale okaleczonej planety". - John Robbins, autor "Diety dla Nowej Ameryki"

Po zjedzeniu jednego jajka dziennie poziom cholesterolu rośnie o 12%

Wzrost ryzyka wystąpienia zawału przy 12% wzroście poziomu cholesterolu: 24%

Przeciętny poziom cholesterolu u ludzi na diecie mięsnej: 210mg%

Ryzyko śmierci z powodu zawału serca dla mężczyzny, którego poziom cholesterolu
wynosi 210mg%: większe niż 50%

Dzienne spożycie cholesterolu, konieczne do utrzymania dobrego zdrowia: zero -
organizm sam go produkuje

Główne źródła tłuszczu nasyconego i cholesterolu w amerykańskiej diecie: mięso,
produkty nabiałowe, jajka

Ilość cholesterolu w 100g mięsa z kurczaka lub wołowiny: 80mg

Główne umiejscowienie cholesterolu w mięsie: chude części

Ilość cholesterolu w zbożach, fasoli, owocach, warzywach, orzechach, nasionach:
zero

Ryzyko śmierci z powodu choroby wieńcowej serca, jeżeli nie spożywa się
cholesterolu: 4%

Rak
Ryzyko wystąpienia wielu form raka jest mniejsze, jeżeli ograniczymy konsumpcję
wysokotłuszczowych produktów pochodzenia zwierzęcego. W USA corocznie wydaje
się 20 miliardów na leczenie raka piersi i okrężnicy.

"Jeżeli dokładnie sprawdzisz dostępne dane, dojdziesz do wniosku, że optymalna
ilość czerwonego mięsa, które powinieneś zjadać równa się zero" - lek. med.
Walter Willet, kierownik badań nad wpływem diety na raka okrężnicy

"Wegetariania odżywiają się najlepiej. Zachorowalność na chorobę wieńcową serca
jest wśród nich najniższa. Niektórzy ludzie kpią sobie z wegetarianów, ale
zachorowalność na zawał serca jest u nich minimalna w porównaniu z nami, a
zachorowalność na raka wynosi 40% naszej. Przeżyją oni pozostałych ludzi o 6
lat". - lek. med. William Castelli, dyrektor Farmingham Study

Ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet, które jedzą jajka codziennie, jest
większe 2,8 razy w porównaniu z kobietami, które jedzą jajka raz na tydzień.

Ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet, które jedzą masło i ser 2-4 razy w
tygodniu, jest 3,2 razy wyższe niż u tych, które jedzą te produkty raz w
tygodniu

Ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet, które jedzą mięso codziennie jest 3,8
razy wyższe niż u kobiet, które jedzą mięso rzadziej niż raz w tygodniu

Ryzyko wystąpienia śmiertelego raka jajnika u kobiet, które jedzą jajka 3 lub
więcej razy w tygodniu jest 3 razy wyższe niż u kobiet, które jedzą jajka
rzadziej niż raz w tygodniu

Zapotrzebowanie na białko
W przeciwieństwie do tego w co wierzy większość ludzi, zapotrzebowanie
organizmu ludzkiego na białko jest raczej niewielkie i łatwo je zaspokoić.
Jeżeli dieta jest zróżnicowana i spożywa się wystarczającą ilość kalorii w
stosunku do wagi ciała i stopnia aktywności fizycznej, podaż białka jest
wystarczająca.

Zapotrzebowanie energetyczne organizmu jest zaspokajane przez trzy główne
składniki pokarmowe: węglowodany, tłuszcz i białko. Oznaczenie indywidualnego
zapotrzebowania na białko polega na ustaleniu, ile kalorii dana osoba powinna
dziennie spożywać. Ustala się to w oparciu o wiek, płeć i wagę ciała. Dzienne
zapotrzebowanie na białko jest pewnym procentem całkowitej ilości kalorii
spożywanych dziennie. Procent ten jest nieco różny w zależności od tego, kto
zaleca:

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przy ONZ: 4,5%

Sekcja Żywności i Odżywiania przy Urzędzie Zarządzania Lekami w USA (USDA): 6%

Rada Badań Rządowych: 8%

Czas, kiedy człowiek najszybciej rośnie: okres niemowlęcy

Naturalne pożywienie dla niemowląt: mleko matki

Osoba, która spopularyzowała ideę łączenia białek: Frances Moore Lappe

Frances Moore Lappe uaktualniała swoje badania nad zdrową, zróżnicowaną
wegetariańską dietą: łączenie białek nie jest potrzebne

Stan zdrowia czystych wegetarian z różnych stron świata według Sekcji Żywności
i Odżywiania Narodowej Akademii Nauk:znakomity Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: dziekuje za artykul o wegetarianizmie !!!
Jeżeli ludzie spadają z krawędzi urwiska i doznają urazów, problem można
rozwiązać przez ustawienie karetek pogotowia na dole urwiska lub postawienie
płotu na jego górze. Niestety zbyt dużo wysiłku wkładamy w ustawianie w
ustawianie karetek na dole, a za mało w prostą czynność postawienia płotu na
górze". - Denis Burkitt, chirurg
Kształcenie lekarzy
W medycynie Zachodu, kładzie się nacisk na leczenie choroby, która jest uważana
za niefortunny przypadek. Większość lekarzy nie była kształcona w kierunku
zapobiegania chorobom przez dietę. Jednak wielu praktykujących lekarzy
kwestionuje dawne założenia i bada możliwości prewencji przede wszystkim przez
odpowiedni sposób odżywiania się i inne proste środki.

Liczba szkół medycznych w USA: 125

Liczba szkół medycznych z wymaganym kursem odżywiania: 30

Przeciętna długość kursu z odżywiania podczas 4 lat studiów medycznych w USA:
2,5 godziny

Choroba wieńcowa serca
Największą korzyścią z ograniczenia spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego
jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej serca. Choroba ta jest
najczęstszą przyczyną zgonów w społeczeństwach z wysoką konsumpcją produktów
zwierzęcych. W USA wydaje się rocznie 100 miliardów dolarów na leczenie tej
choroby.

"W ciągu 35 lat we Framingham nie obserwowaliśmy zawału serca u ludzi z
cholesterolem poniżej 150mg%. Trzy czwarte ludzi, którzy zamieszkują Ziemię
nigdy nie miało zawału serca. Ich poziom cholesterolu wynosi około 150mg%." -
Dr med. William Castelli, dyrektor Framingham Heart Study

"Im LEPIEJ rozumiem dietę opartą na artykułach pochodzenia zwierzęcego, tym
bardziej czuje się wolny. Nasz wybór ma ogromne znaczenie. To, co jest
najzdrowsze dla każdego z nas, jest także najzdrowsze dla naszej jakże cennej,
ale okaleczonej planety". - John Robbins, autor "Diety dla Nowej Ameryki"

Po zjedzeniu jednego jajka dziennie poziom cholesterolu rośnie o 12%

Wzrost ryzyka wystąpienia zawału przy 12% wzroście poziomu cholesterolu: 24%

Przeciętny poziom cholesterolu u ludzi na diecie mięsnej: 210mg%

Ryzyko śmierci z powodu zawału serca dla mężczyzny, którego poziom cholesterolu
wynosi 210mg%: większe niż 50%

Dzienne spożycie cholesterolu, konieczne do utrzymania dobrego zdrowia: zero -
organizm sam go produkuje

Główne źródła tłuszczu nasyconego i cholesterolu w amerykańskiej diecie: mięso,
produkty nabiałowe, jajka

Ilość cholesterolu w 100g mięsa z kurczaka lub wołowiny: 80mg

Główne umiejscowienie cholesterolu w mięsie: chude części

Ilość cholesterolu w zbożach, fasoli, owocach, warzywach, orzechach, nasionach:
zero

Ryzyko śmierci z powodu choroby wieńcowej serca, jeżeli nie spożywa się
cholesterolu: 4%

Rak
Ryzyko wystąpienia wielu form raka jest mniejsze, jeżeli ograniczymy konsumpcję
wysokotłuszczowych produktów pochodzenia zwierzęcego. W USA corocznie wydaje
się 20 miliardów na leczenie raka piersi i okrężnicy.

"Jeżeli dokładnie sprawdzisz dostępne dane, dojdziesz do wniosku, że optymalna
ilość czerwonego mięsa, które powinieneś zjadać równa się zero" - lek. med.
Walter Willet, kierownik badań nad wpływem diety na raka okrężnicy

"Wegetariania odżywiają się najlepiej. Zachorowalność na chorobę wieńcową serca
jest wśród nich najniższa. Niektórzy ludzie kpią sobie z wegetarianów, ale
zachorowalność na zawał serca jest u nich minimalna w porównaniu z nami, a
zachorowalność na raka wynosi 40% naszej. Przeżyją oni pozostałych ludzi o 6
lat". - lek. med. William Castelli, dyrektor Farmingham Study

Ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet, które jedzą jajka codziennie, jest
większe 2,8 razy w porównaniu z kobietami, które jedzą jajka raz na tydzień.

Ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet, które jedzą masło i ser 2-4 razy w
tygodniu, jest 3,2 razy wyższe niż u tych, które jedzą te produkty raz w
tygodniu

Ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet, które jedzą mięso codziennie jest 3,8
razy wyższe niż u kobiet, które jedzą mięso rzadziej niż raz w tygodniu

Ryzyko wystąpienia śmiertelego raka jajnika u kobiet, które jedzą jajka 3 lub
więcej razy w tygodniu jest 3 razy wyższe niż u kobiet, które jedzą jajka
rzadziej niż raz w tygodniu

Zapotrzebowanie na białko
W przeciwieństwie do tego w co wierzy większość ludzi, zapotrzebowanie
organizmu ludzkiego na białko jest raczej niewielkie i łatwo je zaspokoić.
Jeżeli dieta jest zróżnicowana i spożywa się wystarczającą ilość kalorii w
stosunku do wagi ciała i stopnia aktywności fizycznej, podaż białka jest
wystarczająca.

Zapotrzebowanie energetyczne organizmu jest zaspokajane przez trzy główne
składniki pokarmowe: węglowodany, tłuszcz i białko. Oznaczenie indywidualnego
zapotrzebowania na białko polega na ustaleniu, ile kalorii dana osoba powinna
dziennie spożywać. Ustala się to w oparciu o wiek, płeć i wagę ciała. Dzienne
zapotrzebowanie na białko jest pewnym procentem całkowitej ilości kalorii
spożywanych dziennie. Procent ten jest nieco różny w zależności od tego, kto
zaleca:

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przy ONZ: 4,5%

Sekcja Żywności i Odżywiania przy Urzędzie Zarządzania Lekami w USA (USDA): 6%

Rada Badań Rządowych: 8%

Czas, kiedy człowiek najszybciej rośnie: okres niemowlęcy

Naturalne pożywienie dla niemowląt: mleko matki

Osoba, która spopularyzowała ideę łączenia białek: Frances Moore Lappe

Frances Moore Lappe uaktualniała swoje badania nad zdrową, zróżnicowaną
wegetariańską dietą: łączenie białek nie jest potrzebne

Stan zdrowia czystych wegetarian z różnych stron świata według Sekcji Żywności
i Odżywiania Narodowej Akademii Nauk:znakomity

Przejrzyj więcej wiadomości